Pas op voor nepkopers van campers
04 januari 2019
Het blijft oppassen met het particulier te koop aanbieden van een camper: gerede kans dat zich een koper meldt, die zonder al te veel omhaal de vraagprijs wil betalen.
Hij is op dit moment niet in het land, maar wil wel vast betalen en dan de camper later ophalen. Uiteraard heeft hij daar wel wat bankgegevens voor nodig, logisch toch?
Kopie legitimatie
NKC’er Wim van Welsen uit Amersfoort kent de trucs en is er tot drie keer toe niet ingestonken. De zogenaamde koper wil namelijk niet gewoon het rekeningnummer weten, maar vraagt ook naar wat ongebruikelijke gegevens. Waaronder een kopie van een legitimatie, waar hijzelf ook een exemplaar van opstuurt. Wel zo vertrouwd, nietwaar?
In werkelijkheid ontfutselt de nepkoper de verkoper bankgegevens waarmee hij de rekening kan plunderen, terwijl hij de identiteit van de verkoper vervolgens kan gebruiken bij een poging om een volgende verkoper om de tuin te leiden. Wie wantrouwt er immers een brave huisvader van wie alle gegoogelde gegevens blijken te kloppen?
Aangifte
Sommigen stinken erin, Van Welsen uit Amersfoort niet. Toen de deal rond was, confronteerde hij de koper ermee dat hij aangifte had gedaan van poging tot oplichting, voor de derde keer. Het antwoord dat hij kreeg via de app, tart elke beschrijving. ‘Derde keer’. ‘Ik kan je vertellen dat er nog 100 keer bij jou gaan komen.’ ‘Totdat je opgelicht bent.’ ‘Karma is een bitch. Hoerenzoon.’
Het ‘Mvg, Gerrit’ van de eerdere apps ontbrak deze keer.
Wees op je hoede
“Volgens de politie is er aan deze vorm van oplichting niet veel te doen, omdat dit vanuit het Oostblok gebeurt en via allerlei callcentra”, laat Van Welsen weten. “Maar hoe vaker dit onder de aandacht komt, des te groter de kans dat men op z’n hoede is.”
Reacties
Jos van Ruyven
11-01-2019 09:17
Wij zijn momenteel in Spanje en voor de zoveelste keer zijn we verplicht ons paspoort te laten kopiëren door de organisatie waar wij overnachten. Dat zou moeten van de politie ter plaatse. Toen ik laatst mijn paspoort met de app wilde scannen om het burgerservicenummer onzichtbaar te maken werd dat geweigerd. Bovendien kun je met die app het paspoort alleen maar mailen. Daar heb je dus niets aan als je bij een overijverige baliemedewerker mét kopieerapparaat staat. Kan iemand mij vertellen waarom deze regels over identiteitsfraude in Spanje blijkbaar niet bestaan?
L. Nederhoed
07-01-2019 10:29
Mij is hetzelfde overkomen. Toen ik hem schreef dat hij kennelijk meer interesse had in mijn bankpasnummer dan in mijn camper en dat ik hem dat nummer nooit zou geven, reageerde hij met hetzelfde woord "hoerenzoon". Hij zou het wel bij mij thuis komen halen maar gelukkig had ik hem een nepadres gegeven.
Misschien goed om te melden dat de rijksoverheid een app heeft uitgebracht waarmee je kunt zien welk deel van je identiteitsbewijzen je niet beschikbaar moet stellen en hoe je dat kunt doen.
Reageer